Van orderpicker naar Online Marketeer

Je gaat iedere dag met tegenzin naar je werk. Herken je dit? Ruim een jaar geleden was dat voor mij ook de werkelijkheid, toen ik werkte als ‘orderpicker’. Als ik aan deze periode terugdenk, dan blijft één spreuk maar in mijn hoofd ronddwalen.

”Kansen zien is kansen grijpen.”

En dat heb ik gedaan, de kans gegrepen om aan de slag te gaan als Online Marketeer bij het mooiste bedrijf van Nederland. Daardoor ga ik iedere dag met ontzettend veel plezier naar mijn werk. Hoe deze overstap is gegaan? Je leest het in dit artikel.

Johan van es achter scherm

Waarom Lagarde Groep?

Waarom ik heb gesolliciteerd als online marketeer bij Lagarde Groep? Om daar een goed beeld van te geven moet ik terug naar halverwege 2017. Ik was toen werkzaam bij Van Ee Buitenspeelgoed, en was kort samengevat de opperbaas van de winkel. Bij alle facetten van de winkel was ik betrokken. Ik was verantwoordelijk voor de verkoop, inkoop, ik verzorgde het logistieke gedeelte en deed ook voor een gedeelte online marketing.

Vooral in online marketing was ik enorm geïnteresseerd. Ik volgde marketing webinars, las boeken over marketing en zocht ook vaak op internet naar extra informatie over dit onderwerp. Maar ondanks mijn grote interesse voor online marketing, durfde ik nooit de stap naar dit vakgebied te maken. Er was altijd wel een excuus om niet te solliciteren op een baan in de marketing.Toen ik eind 2017 een baan aangeboden kreeg als commercieel orderverwerker bij een luxe keukenbedrijf, leek me dit in eerst instantie een leuke baan waar ik mezelf kon ontwikkelen en nog completer kon worden.

“Stiekem had ik al bedacht dat ik de marketing er wel even bij zou gaan doen. “

Maar 3,5 maand later werd ik weer hard terug op aarde gezet. Het werk was niet leuk, en elke dag ging ik met tegenzin naar mijn werk. En dat was niet de reden dat ik weg was gegaan bij mijn vorige werkgever.

Precies in deze periode ging de nieuwe website live van het keukenbedrijf. De energie die ik haalde uit het onderzoeken van verbeterpunten was voor mij de bevestiging: ik moet een switch maken naar online marketing.

Solliciteren

Een paar dagen na mijn beslissing om een baan in de marketing te zoeken, stond er een vacature in de krant: Junior online marketeer. De vacaturetekst sprak mij zo aan dat ik het direct wist: daar moet ik werken! Natuurlijk zag ik ook wel wat uitdagingen. De functie is: Junior online marketeer, en als 28e jarige voel ik me niet direct een junior. Daarnaast mis ik ook het gevraagde HBO diploma, en heb ik ook niet echt een marketing achtergrond waar ik op terug kon vallen.

Maar al deze bezwaren, heb ik ver van mij geworpen. Dit is mijn droombaan, dus ik zet alles op alles om hier aan het werk te kunnen. Ik heb weliswaar niet de juiste papieren en achtergrond, maar neem wel mijn enthousiasme en inzet mee. En door hard te werken geloof ik dat je binnen een korte tijd een enorme ontwikkeling kan doormaken.

”Hard Work Beats Talent.”

Snel ben ik aan mijn sollicitatiebrief begonnen. Toen ik tevreden was met het resultaat, heb ik hem met enige spanning op de mail gezet. Toen ik na 2 uur mijn mailbox opende zag ik dat ik al een reactie had ontvangen met de vraag of ik op gesprek wilde komen. Ik dacht WOW, dat is snel!

Pand Hoevelaken Lagarde Groep

Het eerste gesprek had ik met de marketing manager. Hij had mij van te voren al ingelicht dat ze nog maar net verhuisd waren en dat de intercom nog niet geregeld was. ‘Bel me maar als je er bent, dan zal ik je wel naar binnen loodsen’ had hij me gemaild. Nadat ik mijn auto geparkeerd had en hem belde, bleek het dat hij vanaf de 3e verdieping op mij neerkeek, letterlijk.

Nadat hij me op vakkundige wijze het pand had binnen gehaald, hadden we een goed en informeel gesprek. Er werden een aantal kritische vragen gesteld, maar het grootste deel van het gesprek ging over mijn motivatie om online marketeer te worden. Wat voor mij natuurlijk een simpele vraag is, want dit is het allerleukste werk wat er is. Onderweg naar huis bedacht ik me maar één ding: deze baan moet ik hebben!

Korte tijd later werd ik gebeld. Wil je op een 2e gesprek komen? Natuurlijk wil ik dat, zeg maar wanneer dan zorg ik dat ik er ben. Nog diezelfde week had ik mijn 2e gesprek gehad, dit keer was ook de algemeen directeur daarbij aanwezig. Ook nu voelde ik dezelfde ontspanning, en voordat ik wist wat er gebeurde was ik al aangenomen.

Start Johan van Es

Eindelijk beginnen

Dan ben je aangenomen, maar wat duurt het dan nog lang voordat je eindelijk mag beginnen. Maar toen het eenmaal zover was ging ik vol spanning op weg naar Hoevelaken voor mijn eerste werkdag. Ook nu was ik weer veel te vroeg, waardoor ik eerst nog een kwartier moest wachten voordat de eerste collega er was. Nadat ik kennis gemaakt had met alle collega’s kreeg ik tot mijn verassing een bos bloemen als welkomstgeschenk, hoe leuk is dat!

Er werden kort een aantal dingen uitgelegd, waarna ik op mijn eerste project werd gezet. “Voor de website www.allesineenvoormkb.nl moet een nieuw design worden gemaakt, ga daar maar aan beginnen, en als je er niet uit komt dan hoor ik het wel.”

Na drie weken hard werken, zweten, zoeken en uitproberen was mijn eerste website voor Lagarde Groep een feit. Met een knal werd de website gelanceerd, en trots dat mijn eerste website live was, liet ik mijn nieuwe website zien aan vrienden, familie en collega’s.

“Dit had ik toch maar even gefikst als kersverse online marketeer.”

Allesineenvoormkb in een scherm

Nu een jaar verder…

Nu ben ik bijna een jaar in dienst bij Lagarde Groep, en nog steeds ga ik elke dag met evenveel plezier naar mijn werk als in de eerste week. Het grootste verschil tussen deze en mijn vorige banen is de energie die ik uit mijn werk haal. Wat een verschil met een jaar geleden.

Het afgelopen jaar heeft voor mij aangevoeld als een grote rollercoaster, want wat een ontwikkeling heb ik doorgemaakt. Aan de hand van mijn mede-marketing helden heb ik zo ontzettend veel geleerd, dat had ik niet voor mogelijk gehouden. Dit heeft nog maar een keer bevestigd dat ik een goede keuze heb gemaakt door mijn hart te volgen, en me niet heb laten afschrikken door de uitdagingen die er lagen. Voor mij een bewijs dat de Sky The Limit is, zolang je maar de inzet en motivatie toont om te leren.

De onderlinge band tussen collega’s is geweldig. Je maakt met een hoop lol met elkaar, zonder dat dit ten koste gaat van het werk dat er ligt. Alles wat in deze organisatie gedaan wordt heeft maar één doel, wat je terugvindt in de visie van Lagarde Groep.

We hebben de ambitie om de beste werkgever van Midden-Nederland te zijn, zodat onze professionals u de beste service en kwaliteit kunnen bieden.

Om dit te bereiken worden er verschillende activiteiten georganiseerd om de onderlinge band te versterken. We hebben meerdere bedrijfsuitjes per jaar, wordt er één keer in de maand een zaalvoetbaltoernooi gehouden, en staat in elke vestiging een tafelvoetbaltafel.

En vooral de tafelvoetbaltafel is een dagelijks terugkerend feest, waar de regel geldt: 10-0 verliezen is onder de tafel doorkruipen. Vanwege mijn belabberde tafelvoetbal kwaliteiten, heb ik tegenwoordig standaard maar knielappen bij me, voor het geval ik weer eens moet kruipen.

Toen ik een jaar geleden begon, was mijn enige taak om nieuwe websites te lanceren en bestaande websites uit te breiden. Nu we een tijd verder zijn is mijn takenpakket verder uitgebreid. Zo ben ik verantwoordelijk voor alle websitetechniek zoals, onderhoud en updates, bedenk en implementeer ik nieuwe features in onze sites. Daarnaast lanceren we maandelijks meerdere video’s, die ik film en bewerk. Bekijk hieronder een aantal van mijn laatste creaties.

Ik ben Lagarde Groep dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven om te doen wat ik leuk vindt, dat ze het hebben aangedurfd zonder dat ik beschik over aantoonbare ervaring of opleiding. De marketing manager gaf mij het mooiste compliment door te zeggen: “Als mensen zeggen dat omscholen niet mogelijk is, geef ik jou vaak als voorbeeld om het tegendeel te bewijzen”.

Wil jij ook bij het tofste bedrijf van midden Nederland werken, maar beschik je niet over de juiste papieren of ervaring? Spring in het diepe en neem dezelfde gok als ik. Solliciteer!

“Want onthoud: Hard Work Beats Talent, altijd!”

Kijk snel op www.werkenbijlagarde.nl/vacatures en wie weet kruipen wij binnenkort samen onder de tafel door.